Vad är effektiv ränta?

Vad är effektiv ränta och vad innebär det?
Ikano Bank Kundservice Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • När du ansöker om lån anges oftast den årliga nominella räntan, det är den ränta som vi som långivaren tar ut för lånet.  Men för att kunna jämföra olika lån måste även den effektiva räntan synas tydligt i förhandsinformationen, i reklamen och i avtalet.

  Den effektiva räntan visar hur stor den totala kostnaden för lånet är, inklusive alla avgifter, som till exempel uppläggnings- och aviseringsavgift. På så sätt bli det tydligare för dig som konsument vad egentligen lånet kostar. Den effektiva räntan ska alltid anges som årsränta i procent.

  Exempel:
  Du lånar 10 000 kronor med rak amortering i två år och med en ränta på 5 %. Lånet ska betalas varje månad. Med en uppläggningsavgift på 300 kronor och en aviavgift på 25 kronor blir den effektiva räntan 14,58 %. Efter två år kommer du att ha betalat 11 421 kronor för ditt lån.

  Hade du lånat 100 000 kronor med rak amortering i två år och med en ränta på 5 %. Med samma villkor: lånet ska betalas varje månad, uppläggningsavgift på 300 kronor och en aviavgift på 25 kronor blir den effektiva räntan 6,03 %. Efter två år kommer du att ha betalat 106 108 kronor för ditt lån.
  Ikano Bank Kundservice
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.